2009-08-03 17:55:49• hírek • Parajdi Andrea

Kevés a politikusnő

Évek óta a férfiak határozzák meg Romániában a politikai életet, s ez a statisztika egyhamar nem is fog változni -legalábbis erre enged következtetni a Nők és Férfiak Közti Esélyegyenlőséget Támogató Országos Ügynökség felmérése, amelyet a Román Parlament és a kormány összetételéről nemrégiben végeztek el.

Monopol helyzetben vannak a férfiak a kormányban és a Román Parlamentben, hiszen elenyésző országunkban a politikusnők száma. A Nők és Férfiak Közti Esélyegyenlőséget Támogató Országos Ügynökség a vezető beosztások környékén nézett szét, hogy felmérje milyen arányú a nemek elosztása a vezetői székekben ülök között.

A felmérésből kiderül, hogy még mindig kevés nő kerül a legmagasabb döntéshozói posztokra. Az országunkban lévő 19 minisztérium közül, a gyengébbik nem képviselői mindössze háromban -Turisztikai Minisztérium, Ifjúsági és Sportminisztérium, Tanügyminisztérium - töltenek be miniszteri posztot. Érdekesség, hogy 2008-ban az összes minisztériumot férfiak vezették. A minisztériumokban az államtitkári és államtitkár-helyettesi pozíciók is javarészt a férfiaké. A minisztériumokban összesen 72 vezetői beosztás van, ezek közül azonban nők csupán hét székben foglalnak helyet.

A parlamentben sem sokkal kedvezőbb a nők helyzete, hiszen a 137 tagból álló szenátusban, alig nyolc szenátornő van. A szenátusban lévő pártok mandátumhoz jutott tagjai közül csupán az RMDSZ-nek nincsen női képviselője. A képviselőházban a 334 képviselőből, mindössze 38-an tartoznak a gyengébbik nemhez, itt már minden politikai pártnak van női tagja is.

A legutolsó helyhatósági választásokkor országos szinten mindössze 114 nőnek sikerült polgármesteri pozícióhoz jutnia, ez alig 3,5%-ot jelent, hiszen a többi 3070 polgármesteri széket férfiak foglalják el.

A fentiekben említettekhez képest a román európai parlamenti képviselők között elég szép számmal vannak hölgyek is, hiszen a 33 mandátumból 12-őt hölgyek szereztek meg. Az Európai Parlamentet egyébként 35%-ban, a Román Parlamentet alig 9,7 %-ban uralják politikusnők.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: